Gyógyító ghí (tisztított vaj)

Az erősítő gyógyfüvek tápláló hatását tovább fokozhatjuk, ha ghíben készítjük el őket. A ghí fokozza az ódzsaszt, erősíti az idegeket és az elmét, és anélkül táplálja a zsír és izomszöveteket, hogy túlságosan elnehezítene. A gyógyhatású ghí készítéséhez, először készítsünk a gyógyfüvekből forrázatot, majd négyszeres mennyiségben keverjük hozzá a ghíhez. 

Ha ez megvan, forraljuk el a keverék víztartalmát. A legkönnyebb gyógyghí édesgyökérből készül, 

Az elmének leginkább a kálmosos ghí tesz jót, de az ashwagandha ghí is elsőrangú. Szinte mindegyik erősítő fűszert felhasználhatjuk erre a célra. Adagolásuk általában egy teáskanálnyi ghí ételeink mellé, vagy meleg tejben felforralva.

Ha ez megvan, forraljuk el a keverék víztartalmát. A legkönnyebb gyógy ghí édesgyökérből készül, 

Az elmének leginkább a kálmosos ghí tesz jót, de az ashwagandha ghí is elsőrangú. Szinte mindegyik erősítő fűszert felhasználhatjuk erre a célra. Adagolásuk általában egy teáskanálnyi ghí ételeink mellé, vagy meleg tejben felforralva.


A ghí, tisztított vaj, az Indiai konyha kedvelt alapanyaga. Rendkívül jól táplálja a testet, különösen hűvös időben, Nagyon sokéig eláll, mekeg időben sem igényel hűtést. 

A ghí készítése: 
Forró vízbe tegyük a tisztítani kívánt vajat. Legjobb a magán gazdaságból származó ahimsá tehén tejéből készült vaj. Ezután, forraljuk fel a vajat, lassú tűzön. Nagyon sokáig eltart, úgy hogy türelem kell hozzá. A közben keletkezett habot szedjük le, mindaddig, amíg teljesen ki nem tisztul. Amikor a ghí aranyszínűre távozik, az alján megjelennek fekete pöttyük, amik a tál aljára leülnek. Nem kell megijedni, nem égett le, csak kivált belőle a fehérje. 
Mivel nagyon forró, ezért kicsit várjunk vele mielőtt átszűrjük sűrű szövésű szitán, anyagon. 

Nagyon egészséges, sokáig eláll, nem igényel hűtést sem!
Az Ayurvéda ajánlja használatát mindenki számára, főleg beteg, legyengült szervezetű embereknek.
Használni lehet ételekbe, ételek mellé, a fűszeres ghí  változatát rendszeresen, naponta többször egy kis kávéskanállal elfogyasztani, étellel.